Vegas2Handbrake, alternatieve AVC/H.264 rendermethode

Gesloten
Gebruikersavatar
3POINT
Moderator
Berichten: 3436
Lid geworden op: 18 mei 2010, 18:25
Locatie: Würselen, Duitsland

Vegas2Handbrake, alternatieve AVC/H.264 rendermethode

Bericht door 3POINT »

Dit artikel is vrij vertaald en overgenomen met toestemming van het duitse Vegas forum, het originele artikel kan hier ingezien worden, alsook de ondersteunende videos omtrent de installatie en gebruik van de hierna beschreven rendermethode.

Alhoewel Vegas Pro al twee goede AVC-Encoders aan boord heeft (van Sony en Mainconcept en waarvan het gebruik in het derde deel van onze rendercursus al ter sprake kwam, kan het AVC renderen met het OpenSource programmaatje HandBrake beduidend effectiever, eenvoudiger en sneller geschieden. Een video geëncodeerd met Handbrake, heeft een beduidend kleinere bestandsgrootte (soms meer als de helft minder) en een opvallend betere beeldkwaliteit, dan wanneer deze video met de Sony of de Mainconcept codec gerenderd werd. Ook levert HandBrake een veel betere beeldkwaliteit bij het deinterlacen of downscalen van video, dan wanneer dit in Vegas zelf gebeurt. Dit alles is ideaal wanneer je voor een mediaspeler of voor internet-upload (Youtube, Vimeo) rendert.

Om een videobestand door HandBrake te laten renderen, moest men voorheen eerst vanuit Vegas het gehele project zo verliesvrij mogelijk renderen met bv een lossless AVI-codec, waarna deze AVI geïmporteerd in Handbrake, pas naar AVC gerenderd kon worden. Het nadeel moge duidelijk zijn, lange rendertijden (vanwege dubbelrenderen, eerst naar AVI en dan pas naar mp4) en benodigde grote geheugenopslag/harde schijf capaciteiten vanwege de lossless AVI tussenopslag. Hierdoor is deze methode tamelijk omslachtig en tijdrovend, zeker wanneer je daarna nog eventuele correcties in je Vegas project toepast.

Dit kan allemaal veel beter met de nu volgende methode, bedacht door collega Marco Baer webmaster en moderator van de duitse Vegassite en het gelijknamige Vegasforum waarbij het gehele proces van het renderen van een Vegasprojekt naar en door HandBrake geautomatiseerd wordt en daarbij ook nog het lastige tussen-renderen naar een lossless AVI codec voorkomen wordt, nml door het toepassen van "frameserving". Hierdoor lijkt het gewoon alsof Handbrake een render-plugin voor Vegas is.

Het installeren van de benodigde (gratis) software is wel even een nauwkeurig karweitje (ongeveer 15-20 minuten) maar wordt daarna volledig goedgemaakt met het nieuwe zeer snelle en hoge kwaliteit AVC renderen wat je dan in Vegas tot je beschikking hebt.
Naast het progje HandBrake moet ook de DebugMode FrameServer, AviSynth, Pismo File Mount und AVFS geinstalleerd worden, vervolgens twee speciale scripts in de Vegas-Script map, alsook een extra frameserver map met enkele Batch- en EXE- bestanden op de C-schijf.

Installatie volgorde:

1.1.
- Download en installeer Handbrake ("Windows 64 Bit").

1.2.
- Start HandBrake en ga naar Tools/Options.
- Onder General kies voor When done, Quit HandBrake.
- Onder Output Files activeer Automatically name output files.
- Onder Default Path de gewenste rendermap.
- Onder Format de gewenste bestandsnaam.
- Onder MP4 File Extension kies voor Always use MP4.
- Sluit HandBrake af.

Verdere informatie betreffende het configureren en renderen met HandBrake:
Een online-handleiding met gedetailleerde beschrijving van HandBrake vind je hier.
Een beschrijving van optimale instellingen volgens een gebruiker vind je hier.
Last but not least, een goede videotutorial van Jan Ozer betreffende encoderen met HandBrake vind je hier
Daar wordt het het gebruik van HandBrake goed gedemonstreert, weliswaar aan de hand van de MacOS-versie en daardoor met een iets andere UI, maar functies en parameters zijn identiek.


2.1.
- Download en installeer de DebugMode FrameServer (voor Vegas Pro 13: versie 2.15 of versie 2.14 voor Vegas Pro 12).

2.2.
- Na de installatie van de DebugMode FrameServer, start Vegas Pro en importeer een willekeurig videoevent op de tijdlijn.
- Open het rendervenster via File/Render as.
- In de lijst van alle codecs (dus eventuele rendertemplate filters uitzetten) kies helemaal bovenaan de DebugMode FrameServer als Encoder en Project Default als rendertemplate.
- Klik op Render zodat de FrameServer start.
- Zet vervolgens een vinkje bij Video Output voor RGB32.
- Zet ook een vinkje bij Write Audio as PCM samples in Signpost AVI.
- Klik vervolgens op Next om de Frameserver eenmalig te starten en vervolgens meteen op Stop om de Frameserver weer te stoppen.
- Sluit vervolgens Vegas Pro af.

De instelling van de DebugMode FrameServer wordt hiermee blijvend vastgelegd.

3.
- Download en installeer AviSynth ("Avisynth_258.exe (4.2 MB)").

4.
- Download en installeer de Pismo File Mount Audit Package ("Windows Install Package") .

5.
- Download en unzip het zip.bestand fs2hb_de_03.zip.
In de uitgepakte map fs2hb_de_03 vind je de submappen frameserve_scripte, frameserver, alsook een duitse installatiehandleiding en de mededeling dat het gebruik ervan op eigen risico is.
- Kopier of verplaats de map frameserve_scripte in de map Script Menu van de Vegas Pro programma-map, dus naar C:\Program Files\Sony\Vegas Pro 13.0\Script Menu.
- Kopier of verplaats de map frameserver naar de root van de C-schijf, dus naar C:\frameserver.

6.
- Start Vegas Pro.
- Ga naar het menu Options/Customize Toolbar.
- Kies in de linkerlijst onderaan het script Send2HandBrake en klik op Add.
- Doe het zelfde met het script Unmount en voeg dit toe aan de Toolbar.
- Er zijn nu twee nieuwe knoppen toegevoegd aan de Toolbar.

Gebruik van het Send2Handbrake script:

- In Vegas Pro een project maken zoals gewend.
- Door een foutje in de Frameserver is het belangrijk dat je op het einde van dat project nog een leeg videoevent zet van minstens 1 seconde lengte. Ook belangrijk is dat wanneer je maar een gedeelte van je project wilt renderen, aangeven met een loopregion, dat die loopregion ook 1 seconde langer is. Doe je dit niet, dan mist het gerenderde resultaat de laatste seconde van je project.
- Wanneer je project klaar is om gerenderd te worden, klik je op de Send2HandBrake knop. Er worden nu verschillende processen na elkaar gestart (oa de Frameserver) wat afhankelijk van de complexiteit en lengte van je project ongeveer 10-40 seconden kan duren. Het is belangrijk dat je die processen niet onderbreekt en zolang wacht totdat het progje Handbrake is gestart en je project volledig heeft gescand.
- Indien gewenst kun je eerst nog in het Picture tab de resolutie veranderen van de output wanneer je je project wenst te downscalen (bv 1920x1080 downscalen naar 720x576) en, wanneer je oorspronkelijke Vegasproject interlaced is, is het belangrijk dat je in de Filters tab de Deinterlace aan zet (beste resultaat met Slower) voordat je nu het feitelijke renderen start door op de groene Start knop in Handbrake te klikken. Werk je alleen met progressief materiaal (bv 1080p50) kun je meteen op de groene Start knop te klikken. Handbrake neemt automatisch de resolutie en framrate instellingen van je Vegasprojekt over, en cropt zelfs automatisch zwarte balken weg (bv wanneer je project bv 21:9 is ipv 16:9) Het renderen met Handbrake wordt gestart en dat gaat beduidend sneller als met de interne rendermachine van Vegas. De verstreken rendertijd alsook de geschatte resterende rendertijd wordt onderaan in Handbrake aangegeven. Als het renderproces klaar is, wordt Handbrake automatisch afgesloten alsook de processen die daarvoor benodigd waren (ook dit duurt enkele seconden). Je vindt je gerenderde mp4 bestand daarna terug in de map die je onder punt 1.2 opgegeven had.
-Belangrijk is, wanneer je het renderproces toch onverhoopt handmatig afgebroken hebt, dat je daarna nog even op de Unmount knop op de Vegas Toolbar klikt.

Bij mij werkt deze rendermethode eenvoudig, goed, snel en met superieure kwaliteit, zodat ik de interne Vegas rendermachine, wat betreft het renderen naar AVC/H.264 mp4, niet meer gebruik.
Videotutorial voor gebruik van het script

http://www.vimeo.com/168848904

Op 05-11-2015 fs2hb_de_03.zip aangepast.
01-06-2016 tut toegevoegd
Marten
3POINT, Theo Houben

Recware: DJI Osmo Pocket, GoPro Hero7Black, Panasonic FZ300/HCX909, Sony PXW-X160
Software: VPro365+Vegasaur, PD365, DR18
Hardware: i9 10900k,32GB,RTX2080super
Playware: Samsung Qled QE65Q6FN, Philips 55PFL7108

Gesloten